Forum wagrowiecasg.forumoteka.pl Strona Główna wagrowiecasg.forumoteka.pl
Opis Twojego forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Muszę znać wasze zdanie....
Idź do strony 1, 2  Następny
 
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum wagrowiecasg.forumoteka.pl Strona Główna -> Zbrojownia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zocha



Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 115

PostWysłany: Wto Kwi 06, 2010 4:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kupiłem batkę FIREFOX 9,6V 1500mAh a chce wiedzieć czy przed pierwszym ładowaniem muszę ją rozładować i ile czasu mam ładować ją pierwszy raz.
Bo już raz przesadziłem z czasem ładowania i i zagotowałem batkę.
Ładowarkę mam zwykłą z przedziałem ładowania 8,4V-12V.

Pilnie czekam na wasze wiadomości.

Dodane po 28 minutach:

Znalazłem następujący wzór:


t=(C/10I)*14
t- czas ładowania w h,

C- pojemność akumulatorka w mAh,

I- prąd ładowania ładowarki w mA.
I wychodzi t= 1500/10*300 * 14= 7

Czy 7 godzin to czasem nie za dużo??

_________________
Strachu i pieni?dzy nigdy nie mia?em!



gg - 12344708
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 11 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Nie Gru 11, 2016 1:18 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
The_PiotREX



Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 2409

PostWysłany: Wto Kwi 06, 2010 4:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Skad te 14 ci sie wzielo? 1,4 to zrozumiem, ale 14?

Dodane po 1 minutach:

A juz widze skad sie wzielo.

_________________
L?kliwy stokro? umiera przed ?mierci?, m??ny kosztuje jej tylko raz jeden.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zocha



Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 115

PostWysłany: Wto Kwi 06, 2010 4:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No właśnie znalazłem 2 wzory i na jednym było 14 a na innym 1,4 ale wynik i tak wychodzi taki sam - 7

Dodane po 2 minutach:

Chce tylko potwierdzić czy czas ładowania tej batki to 7h.

_________________
Strachu i pieni?dzy nigdy nie mia?em!



gg - 12344708
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
maku
Site Admin


Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 4142

PostWysłany: Wto Kwi 06, 2010 5:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zocha, uderz do kogoś z ładowarką procesorową i problem zniknie, podepnie się batkę, klikasz "rozładowanie", jak sie rozładuje do zera to się przełączy na ładowanie i zasygnalizuje jak już będzie full.
_________________
".stay out of the road
if you want to grow old."
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
The_PiotREX



Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 2409

PostWysłany: Wto Kwi 06, 2010 5:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mozesz tez ladowac przy faktorze 1,2 i wyjdzie ci 6h. lepeij zmien ladowarke jednak.
_________________
L?kliwy stokro? umiera przed ?mierci?, m??ny kosztuje jej tylko raz jeden.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Osman
WIDMO - Szeregowy


Dołączył: 06 Lis 2007
Posty: 1300

PostWysłany: Wto Kwi 06, 2010 5:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wszystko zależy o dładowarki Smile
_________________
Chocia?bym chodzi? ciemn? dolin?, z?a si? nie ul?kn?...bo mam latark? ;-P
NIE KL?KN? PRZED bogiem TYM BARDZIEJ PRZED TOB?
Life's a bitch....

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zocha



Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 115

PostWysłany: Wto Kwi 06, 2010 5:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:

Na ładownie baterii jest ogólnie przyjęty taki wzór:

t=(1,4*C)/I

t- czas[h]
C- pojemność akumulatora [mAh]
I- prąd ładowania [mA]
1,4- stały współczynnik

(1,4*C)/ prąd ładowania jaki masz podany na ładowarce = czas (w godzinach)

np batka 1200mAh a ładowarka 200 mA

T= (1,4*1200)/200
= 8,4 h

I z tego wzoru też wychodzi mi 7 godzin. I pytanie brzmi czy wy zgadzacie się z tym. Proszę nie piszcie, że mam kupić procesorówkę bo to nie jest temat tego postu.

_________________
Strachu i pieni?dzy nigdy nie mia?em!



gg - 12344708
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
The_PiotREX



Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 2409

PostWysłany: Wto Kwi 06, 2010 6:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No z matematyka tak prosta nie sposób się nie zgadzać. Ale zamiast 1,4 możesz przyjąc faktor 1,2.
_________________
L?kliwy stokro? umiera przed ?mierci?, m??ny kosztuje jej tylko raz jeden.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zocha



Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 115

PostWysłany: Wto Kwi 06, 2010 6:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oki, ale czy to nie zmniejszy poziomu naładowania?? Bo będzie ładowała się godzinę krócej.
_________________
Strachu i pieni?dzy nigdy nie mia?em!



gg - 12344708
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
The_PiotREX



Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 2409

PostWysłany: Wto Kwi 06, 2010 7:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie powinno. Wiele zalezy od ogniw i ich rezystancji wewnetrznej. Ale straty 20% są współcześnie i tak dużym marginesem, więc zakładanie 40% to przesada. Zresztą przypuszczam że przy tak małym prądzie to i 5,5h mogłoby starczyc, ale to pewnei nierealne ze wzgledu na opór kabli. Najważniejsze w ładowarkach nie-automatycznych to nie przegrzać ogniw. Małe niedoładowanie ich nie zabije, co najwyzej mniej nastrzelasz sie na nie-pelnej batce. Domyślam się że to NiMH ?
_________________
L?kliwy stokro? umiera przed ?mierci?, m??ny kosztuje jej tylko raz jeden.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Osman
WIDMO - Szeregowy


Dołączył: 06 Lis 2007
Posty: 1300

PostWysłany: Wto Kwi 06, 2010 7:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kurcze, gdzieś trafiłem kiedyś na rozpiskę jakie batki jak długo ładować itd
niestety teraz nie mogę poszukać Sad z tego co pamiętam 9,6V 1500mAh zalecali ładować 8h

_________________
Chocia?bym chodzi? ciemn? dolin?, z?a si? nie ul?kn?...bo mam latark? ;-P
NIE KL?KN? PRZED bogiem TYM BARDZIEJ PRZED TOB?
Life's a bitch....

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Fearie
WIDMO - Kapral


Dołączył: 02 Wrz 2006
Posty: 3751

PostWysłany: Wto Kwi 06, 2010 10:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Idź do kogoś z mikroprocesorką: )
_________________

www.linea-okna.pl <-- producent okien drewnianych
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Duscann



Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 394

PostWysłany: Sro Kwi 07, 2010 9:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Temat to :Muszę znać wasze zdanie...

Więc dobra, więc poznaj: Kup ładowarkę mikroprocesorową, problem zniknie a bateria będzie śłużyła długo i szczęśliwie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
giller
WIDMO - Plutonowy


Dołączył: 08 Wrz 2006
Posty: 2139

PostWysłany: Sro Kwi 07, 2010 2:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Duscann napisał:
Temat to :Muszę znać wasze zdanie...

Więc dobra, więc poznaj: Kup ładowarkę mikroprocesorową, problem zniknie a bateria będzie śłużyła długo i szczęśliwie.

Popieram w 100% moja Sanyo była ładowana w mikroprocesorówce i działa ładnie od 2 - 3 lat Wink

_________________

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 11 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Nie Gru 11, 2016 1:18 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ICE
WIDMO - Szeregowy


Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 494

PostWysłany: Sro Kwi 07, 2010 10:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ladowarka mikroprocesorowa rozwiazuje problem... nie kosztuje majatek a bateria napewno bedzie wdzieczna... pozatym mikroprocesorowka ma ten plus ze mozna nie odratowac nawet bardzo zalezane ogniwa i przywrocic do dobrego stanu... z doswadczenia z modelarstwa wiem ze zabawa z ladowarkami made in home albo made in taiwan to za drogi interes i lepiej jednorazowo wydac te 200 zlotych niz co rok czy dwa lata kupowac nowy pakiet...
_________________
L96A1 by ICE--> "Elizabeth"



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum wagrowiecasg.forumoteka.pl Strona Główna -> Zbrojownia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group